Ředitel TV Barrandov se omluví České televizi, rozhodl soud

Šéf TV Barrandov Jaromír Soukup se musí omluvit České televizi (ČT). Veřejnoprávní instituce na něj podala žalobu kvůli jeho výrokům v pořadu Kauzy Jaromíra Soukupa. Soud jí včera přiznal nárok na omluvu. Jeho verdikt je nepravomocný.

Žaloba ČT se týká celkově 18 výroků, které zazněly v období od 28.února do 30. června loňského roku v pořadu Kauzy Jaromíra Soukupa. Soukupovy výroky směřovaly k hospodaření ČT či jejího provozu. Podle ČT se jednalo o výroky zavádějící a nepravdivé. Stejně tak dnes rozhodl i pražský městský soud.

„Vytýkané jednání nelze již označit za věcnou kritiku, ale za dehonestující tvrzení. Většina výroků pana Soukupa byla na hraně. Byly to vždycky výroky, které manipulativním způsobem zkreslovaly skutečnost,“ zní prohlásiala soudkyně Ireny Karpíškové.

Soukup se teď musí ve čtyřech po sobě jdoucích týdnech omluvit v některém ze svých pořadů, zveřejnit omluvu na webu TV Barrandov a zaslat omluvný dopis ČT a její Radě.

V Soukupově případě se nejedná o první případ neetického vystupování v médiích. ČT na něj podala žalobu už v souvislosti s vulgárními výroky směřovanými k moderátorům jejího pořadu Newsroom. Podle Rady pro rozhlasové a televizní vysílání porušil Soukup zákon sedmnáctkrát za posledních pět let.

Jaromír Soukup je majitel mediálního domu Empresa Media a televize Barrandov, kde působí rovněž jako ředitel a moderátor. Obě dvě Soukupovy společnosti se potýkají s finančními problémy. V letošním roce projevil zájem i o politické angažmá. Založil hnutí List Jaromíra Soukupa a dle svých slov hodlá kandidovat v příštích prezidentských volbách v roce 2023.

Přidat komentář